AMERICAN GANGSTER

středa 26. prosince 2007

Jak že vám říkají, pánové?


Stará dáma je Juventus, merengues neboli pusinky (ty ze šlehaných bílků) jsou z Realu Madrid, Rudí ďáblové sídlí v anglickém Manchesteru. Tak to ví každý, kdo se alespoň trochu o fotbal zajímá. Ale blíží se konec roku, tedy období plné radosti a smíchu. Podívejme se společně na přezdívky různých klubů, ale také na to, jak k nim přišly. Snad se budete "silvestrovsky" bavit!

V USA si každý majitel klubu zvolí jméno a tím mu vlastně také určí jeho přezdívku. Evropa a jih amerického kontinentu ovšem hrají první housle Většinou jsou to fanoušci klubů, kteří rozhodují, jak se jejich miláčkové budou jmenovat. Ale myslíte si, že jsou to převážně ti vlastní, skalní příznivci? Mýlíte se! Je tomu právě naopak a proto jsou mnohdy ony přezdívky plny "lásky" k bližnímu svému! Co rozhoduje? Tak například barvy dresů, jméno města nebo čtvrti odkud klub pochází, také stadiónu, obrázek na znaku. Ale existují výjimky potvrzující pravidlo, a tak nemáme jen samé červené a modré, reds a blues. A to je jen dobře!

Kde jsou nejnápaditější? Asi ve Španělsku.

Také tam se sice objevují různá barevná odlišení, ale mají spoustu vtipných dodatků. O Realu a jeho neposkvrněné bělosti jsme již mluvili, ale co takhle Atlético a Villarreal? Atléticu se říká "Colchoneros", v překladu matrace. Proč? Barvy jejich dresů jsou červená a bílá, svisle pruhované, něco jako má naše Viktorka ze Žižkova. A to právě připomíná kdysi tradiční potahy na postelové matrace. Villarreal je žlutý a tak někoho napadlo přidat mu onu ponorku ze slavné písničky neméně slavných Beatles. Yellow submarine, Submarino amarrillo, Žlutá ponorka.

Vraťme se ještě na chvíli k milovanému a zároveň mnohými nenáviděnému Realu Madrid. Merengues, sněhové pusinky, bílé čajové pečivo známé z francouzských cukráren. Ale také Galácticos, přezdívka ne příliš oblíbená. Vznikla v době šílených nákupů všech hráčů, kteří stáli desítky miliónů. Při zahájení sezóny to byla závist ostatních a označení pro něco nadpřirozeného, mimozemského. Jelikož ovšem tento experiment neskončil očekávaným titulem, nebo dokonce tituly, dostala tato přezdívka poněkud pohrdavou příchuť.

Myslíte si, že úhlavní nepřítel madridského královského klubu se zachránil jednou pro vždy? Omyl! Ono blaugrana používají snad jen příznivci Barcy. Ostatní jí říkají "Los Culés"! Toto slovo pochází z katalánského culer, tedy, hmmm, zadek. Nutno ovšem dodat, že slovo culo je ve španělštině používáno normálně a především v Evropě, tedy ve Španělsku, nemá onen význam jako v Mexiku, Střední a Jižní Americe. O Česku a překladu p...l ani nemluvě.

Ale proč vlastně "culés"? V době prehistorické, kdy fotbal byl ještě v plenkách, hrála Barca své domácí zápasy na starém stadionu Les Corts. A ten neměl sedadla, jen betonové stupně. Mnozí seděli dokonce na plotě, ohradě, ze stejného materiálu. A tak se kolemjdoucím nabízel nádherný pohled právě na tuto část těla, kde záda ztrácejí své slušné pojmenování. Z fanoušků Barcelony byly vidět jen ty zadnice.

Zajímavý je výklad přezdívky Valencie. Nikdo vlastně neví jaký je její původ. A tak si fandové tohoto klubu rychle našli vlastní vysvětlení! "Los Che" znamená "Velicí" a prý pochází z nějakého místního dialektu. Z kterého se nepodařilo objevit. Celta Vigo? "Celtiňas", Keltové. Proč? Kdo to ví, odpoví...

V Anglii má přezdívku každý.

Zdá se, že španělské přezdívky jsou kvalitní. Ty anglické, nebo lépe řečeno britské, vše nahrazují množstvím. Snad opravdu neexistuje klub, který by se nejmenoval jinak, než je tomu na oficiální přihlášce do té které fotbalové asociace. Všichni jistě znáte přezdívku Manchesteru United. Red devils, Rudí ďáblové. Ale víte, že ji ukradli? Komu? Sousednímu ragbyovému klubu ze Salfordu! A ten ji stále používá. Právem!

Pojďme se přesunout do Londýna. Tam si na přezdívky potrpí snad nejvíce. Arsenalu se říká "The Gunners". Když začínal hrát, jmenoval se tento klub Woolwich Arsenal a jeho sídlo bylo v jihovýchodní části Londýna. Blízko stály sklady zbraní a munice a tak proto... Později se Arsenal přestěhoval na sever města, ale přezdívka mu již zůstala. West Ham United, "Hammers", Kladiváři. Původně se jmenoval Thames Ironworks, původ tedy ocelářský, kladiva ve znaku, nebylo o čem diskutovat. Zajímavé je rovněž hledání okolo přezdívek Tottenhamu. Ono "Spurs" je vyňato z Hotspur, velice neutrální, nic moc říkající. Ostatní se totiž často hanlivě vyjadřovali o židovském původu velké části fanoušků. Ale snad ještě známější jsou pod přezdívkou Kohouti. Mají je rovněž ve svém klubovém znaku.

Spadněme z výšin Premier League a podívejme se do nižších pater. Manchester je ďábelský, Southampton zase plný svatých, "Saints". Také tady musíme hledat v minulosti. Původní název Southampton St.Mary's, zakladatelé mniši z nedalekého kostela Svaté Marie. Jasno? Velice zajímavá je historie z Leicesteru. "Foxes" jsou lišky, ale marně budete pátrat kolik těchto zvířat se pohybovalo po zeleném trávníku jejich stadiónu. Hrabství Leicestershire má totiž na mapě opravdu podobu hlavy lišky a ta je také ve znaku klubu. Kdo nevěří, ať se na mapu podívá.

Britové ale nejsou příliš vynalézaví, a tak se většinou jedná o ty barevné varianty. Také se nedohledáte urážlivých výrazů, na to jsou zase až příliš velcí gentlemani. Snad ještě nějaké ty přezdívky z říše zvířat, Berani z Derby County, Sršni z Watfordu, Černé kočky ze Sunderlandu...

Itálie pokulhává

"Vecchia Signora", Stará dáma, pochází z Turína. Juventus je nejstarším klubem na Apeninském poloostrově, a tak ta jeho dáma opravdu nemůže být mladá. Ale proč je Juventus nazýván dámou? V tomto případě musíme nahlédnout do slovníku jazyka latinského a tam zjistíme, že Juventus znamená mládí a je rodu ženského. Proto ta dáma...

Ovšem jinak je Itálie nudná jako byl kdysi její fotbal pověstný onou neprostupnou zdí. Snad jen "Lupi", Vlci z AS Řím, "La Viola", Fialky z Fiorentiny. A pak jen "rossoneri" a "nerazzurri", tedy červeno-černí a černo-modří...

V Argentině se s tím nemažou!

Jo to Argentinci, díky svému temperantu, jsou jiní borci. A na urážky a hanlivé výrazy jsou snad dokonce mistry světa. Boca Juniors a "Xeneizes" - Janované. Tak si říkají fandové tohoto klubu. Ve čtvrti Boca se totiž mluví zvláštním dialektem pocházejícím od původních obyvatel, tedy přistěhovalců z tohoto města v Itálii. Fandové soupeřů, tedy hlavně těch z River Plate, na ně ovšem volají úplně jinak: "Bosteros"! Tak se totiž říká těm, co uklízejí, zametají, ulice, pohrdlivě snad "Smetáci". Ulice v okolí stadiónu La Bonbonera jsou totiž vždy plné odpadků a čtvrť sama o sobě je jednou z nejchudších. Zajímavé je, že příznivci klubu jsou na svou chudobu velice pyšní...

Bohatí chodí na druhou stranu řeky, "přes ulici", na River Plate. "Los Millonarios" se nikdy netajili tím, že patří ke společenské smetánce, platí hráčům víc než jiní a proto jim náleží ono pojmenování Milionáři. Od roku 1966 má ovšem River také další přezdívku, méně vznešenou. "Gallinas", Slepice. Zbabělá a prchající slepice inspirovala nepřátele k tomuto pojmenování po prohraném finále Copa Libertadores s uruguajskym Peňarolem. Vrcholem všeho byl následující ligový zápas, v jehož průběhu někdo hodil na atletickou dráhu stadiónu slepici, v Argentině symbol zbabělosti, nabarvenou na červenobílo. A samotné sídlo River Plate, El Monumental, si to schytalo také. Dnes mu říkají Gallinero - Kurník!

A ještě jednou Argentina. Estudiantes de La Plata jsou terčem výsměchu celé země. Říkají jim "Pincharattas", řezači potkanů, krys. Proč? Ve městě La Plata je známá lékařská univerzita a páni doktoři, profesoři a zejména studenti, se učí pitvat právě na těchto "přítulných" zvířátkách.

A na závěr Honduras

Závěrem si neodpustím alespoň uveřejnit přezdívky ligových klubů z Hondurasu, kde 16 let žiji. Tak tedy Motagua jsou Aguilas, tedy Orli, Olimpia Leones - Lvi. Platense zase Tiburones - Žraloci, Real Espaňa - Máquina, v tomto případě Lokomotiva, když dají gól, rozléhá se stadiónem houkání vlaku a hlasatel křičí: "Pitó la Maquina!". Maratón si říká Monstruo verde - Zelená příšera. Victoria Lecheros - Mlékaři, podle továrny na mléčné výrobky, která je sponzorem, ale také Jaiba brava, podle mořského ráčka, který umí být někdy pěkně zlobivý. Vida jsou Cocoteros, okolo jejich původního stadiónu rostly palmy plné kokosů. Burros jsou z města Comayagua, tam zase oslíci spásají trávu přímo na hřišti. Olanchano má přezdívku Torros - Býci a Savio ze Santa Rosa de Copan Cabritos - Kozlíci.

A dost, jistě těch přezdívek znáte mnohem víc, sešívaní ze Slavie, železní ze Sparty, klokani z Bohemky, votroci z Hradce Králové...

Žádné komentáře: